Ágyi poloska terjedése

Ágyi poloska terjedése

Ágyi poloska terjedése és annak főbb mozgató elemei

Minden alkalommal az első kérdések egyike amikor a rovarirtó szakember kiérkezik a helyszínre, hogyan kerültek ide. Éppen ennek okán külön is foglalkoznunk kell az ágyi poloska terjedésének okaival. Azok akik első alkalommal találkoznak ágyi poloskával igencsak meglepődnek és értetlenül állnak a dolog előtt. Persze olyan is akad aki például a munkahelyéről vitte haza és tudomása van róla, mivel ott már volt legalább egy poloska irtás. Többségében viszont azok vannak akiket teljesen váratlanul ér a felismerés. Az ágyi poloska terjedésének fő mozgató rugói a behurcolás és az azt követő helytelen cselekvéssorozat.

Ágyi poloska jelei

Honnan lehet tudni, hogy ágyi poloska került a lakásban? Mik lehetnek az ágyi poloska jelei kezdetben, majd később a szaporodás megindulását követően? Jellemzően az ágyi poloska csípése az ami feltűnhet kezdetben valamelyik családtagon. Idővel azután megjelennek ürülék és vérnyomok párnán, lepedőn. Ezt követően tapasztalható élő, vagy elhullott rovarok ahogyan a fertőzöttség mértéke egyre nő. Gyanú esetén tartson vizsgálatot a következők szerint: ágyi poloska felkutatása

Ágyi poloska terjedése társasházban

Mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan került pont a mi lakásunkba ágyi poloska. Lakóközösségekben elég egy tulajdonos aki elhanyagolja, vagy lekicsinyli ennek a rovarnak a jelentőségét. Az ilyen magasan fertőzött lakásokból a poloskák átvándorolnak más lakásokba. Nem csak a közvetlen szomszédokhoz. Lomtalanítás alkalmával ( amennyiben nem szakszerűen végzik ) tovább súlyosbítja a helyzetet, az egész társasház tekintetében.

Ezen kívül persze bárki szinte bármikor behurcolhatja a saját lakásába a poloskákat. Például:

Utazás
Tömegközlekedés
Nyaralás
Családlátogatás
Vendégfogadás
Iskola
Óvoda
Munkahely
Használ holmik
Stb.

Azok akik átéltek már ágyi poloska irtást azok sokkal jobban odafigyelnek az óvintézkedések betartására. Hazaérve a táska, kabát lehetőleg ne az ágyban landoljon, ez nagyon fontos. Munkahelyi szekrényben tárolt holmik lehetőleg lezárt zsákban legyenek tárolva.

Ágyi poloska terjedése családi házban

Családi házaknál kizárólag a behurcolás jöhet szóba. A szomszédoktól, kertből, fákról nem kerülhet be ágyi poloska. Ikerházak tekintetében van ugyan némi esély, hogy aktív módon átvándorol, de ez igen ritka. Jellemzően családi házba maga a tulajdonos(ok), vagy vendége(i) viszik be a poloskát. Ezen kívül használt holmikkal is gyakran kerülhet rovar a házba, nem csak ágyi poloska. Manapság elmondható, az ország bármely településén élők is ki vannak téve ennek a jelenségnek. Lehet az nagyvárosban, lehet az egészen kis faluban lévő családi ház.

Sokan követik el azt a hibát, hogy átmenekülnek ismerősökhöz, rokonokhoz amint ágyi poloskát találnak otthonukban. Éppen ezért mindjárt két lakásban is ágyi poloska irtást kell végezni.

Ágyi poloska terjedése nyaralókban

Családi nyaraló esetében nagyjából ugyanaz a helyzet mint a családi házaknál. Egy különbség van, a rokonság egésze megfertőződhet ágyi poloskával igen könnyedén. Legalábbis azok akiknél a nyaraló közös pontként jelenik meg. Főként a nyaralási szezonban találkozunk ilyen esetekkel. Ebben a helyzetben azt tanácsoljuk, aki először észreveszi ( vagy csak gyanítja ) az ne titkolja el és ne szégyelljen beszélni róla. A hallgatás komoly anyagi megterhelést fog jelenteni a családtagoknak. Testvérek, szülők, nagyszülők mind-mind hazavihetek ezeket a vérszívókat és így mindenkinél el kell végezni az irtást. Tehát egyetlen ingatlan helyet akár 3-4 lakásban is poloska irtás lehet a vége.

Utazás/Szállás

Gyakran olvasni különböző fórumokon, hogy utazások alkalmával poloskacsípést szenvednek el a turisták/nyaralók. Ettől még rosszabb ha valaki haza is visz néhányat belőlük. Napjainkban az ágyi poloska világszerte elterjedt. Éppen ezért érdemes néhány alapszintű óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy sem járműből, sem szállodai szobából ne vigyük haza. A szálláshelyek igen nehéz helyzetben vannak ágyi poloska tekintetében. Mivel a vendégek néhány naponta cserélődnek, akár 10-20 család is megfordulhat az adott szobában mire oly mértékű lesz az elszaporodás ami már mindenki számára szembetűnő. Bővebben a témáról: ágyi poloska felkutatása 

Természetesen akkor is lehet poloska a szállodai szobában ha szemmel nem láthatók. Alacsony egyedszám ( 1-2 lárva ) esetén nem biztos, hogy észre venni őket. Az első jelek ebben az esetben a csípésnyomok. Persze nyaraláskor mindenkit ér rovarcsípés, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni egyiket a másikától. Partnereink számára éppen ezért építünk ki egy monitoring rendszert annak érdekében, hogy minél hamarabb felfedezésre kerüljön a fertőzöttség. Így jó eséllyel nem a vendégek fogják felfedezni a rovarokat.

Milyen gyorsan terjednek el?

Az ágyi poloska terjedési sebességét több körülmény befolyásolja. Lakásba bekerülve, attól függően hány egyedről van szó viszonylag gyorsa képesek jelentős mértékben elszaporodni. Naponta 3-6 petét tesznek, amelyekből átlagosan két hetente kelnek ki a lárvák. Ezt követően akár maguk is képesek szobáról-szobára, vagy lakásról lakásra átvándorolni. Mindössze néhány hét leforgása alatt képesek elterjedni az egész lakásban, illetve néhány hónap alatt akár egy egész társasházban.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat bizalommal: +36 30 230 8595