Ágyi poloska pete

ágyi poloska pete

Ágyi poloska pete megjelenése, felismerése és elpusztítása

Az ágyi poloska felkutatása során az egyik legnehezebben megtalálható nyom a rovar petéje. Nagyon sokan fókuszálnak erre irtás előtt és után is. Nem csoda hiszen, ha van pete akkor nagy valószínűséggel lesznek még poloskák a későbbiekben. A petéket nem csak megtalálni, de felismerni is igen nehéz. Avatatlan szemnek szinte lehetetlen, gyakran összekeverik akár egy szövetdarabbal, vagy más háztartási szennyeződéssel is akár. Nézzük pontosan hol és mit kell keresni.

Ágyi poloska pete nagysága

Fontos leszögezni petéket kizárólag a kifejlett egyedek képesek letenni és a peték nem mozgó alakok, helyváltoztatásra nem képesek. Petéit ( 1mm ) búvóhelye környékén helyezi el ( naponta 4-6-ot ), ezek világos fehéres színűek. Ideje nagy részét búvóhelyén, védett körülmények között tölti. Ürülékét és petéit is ezen a helyen teszi le. Petéből a kifejlett rovarig 5 lárvastádiumon keresztül megy át az ágyi poloska. A hímek és a nőstények egyaránt. Másfél – két évig tartó élete során, a nőstény akár több száz petét is képes világra hozni. A fejlődéshez, peterakáshoz ideális körülmények szükségesek. Ide értendő az elegendő élelem, hőmérséklet, megfelelő páratartalom, búvóhely.

Mikor kelnek ki az ágyi poloska peték?

Ideális hőmérséklet az ágyi poloska pete számára 20-25°C. Ebben a hőmérsékleti tartományban nagyjából tíz – tizennégy nap alatt kel ki a lárva. Ez nem jelenti azt, hogy  hőmérsékleti viszonyok között elpusztulna az ágyi poloska bármely fejlődési alakja. Persze a peték sem, ehhez legalább 60°C  szükséges. A szaporodáshoz ( peterakáshoz ) minden esetben egy hímre és egy nőstényre van szükség. A nőstények folyamatos peterakásához heti rendszeres megtermékenyítésre van szükség. Az ágyi poloska pete nagyító alatt válik egyértelműen beazonosíthatóvá.

Ágyi poloska pete elpusztítása

A petékre hatást gyakorolni vegyszerekkel, vagy irtószerekkel nem lehetséges. Maga a pete egy védőburkot képez a lárvák számára. Léteznek olyan durva érintőmérgek amik a petéket elölik, de ezek emberre is mérgezőek. Az ágyi poloska petéinek azonnali elpusztítására legalkalmasabb módszerek a porszívózás és a gőzölés. Ezzel a két módszerrel lehet gyéríteni leginkább a poloska és petéinek állományát. Maradéktalan elpusztításra egyéb irtási módszerek egyidejű alkalmazása szükséges. Bővebben a témáról: Vegyszermentes poloska irtás

Mosással a peték ellen

Leghatékonyabban mosással tudunk fellépni a poloskák és a petéik ellen. Mozgó alakok elpusztítás 45°C -on, peték esetében 60°C -on kell mosni mindent amit csak lehetséges. Főleg azokat amik az ágyban, ágyneműtartóban, vagy közvetlenül az ágy közelében találhatóak, mint például ágynemű, lepedő, ruhák, stb. Ezeket érdemes bezsákolni és így vinni egyik helyiségből a másikba annak érdekében, hogy a rovarok ne szóródjanak szét a lakásban. Mosással egyidőben érdemes a nem használt dolgokat kidobni, lomtalanítást végezni.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat bizalommal: +36 30 230 8595