Valami csíp az ágyban

Valami csíp az ágyban

Valami csíp az ágyban? Nem tudja mi lehet az? Mutatunk néhány gyakori lehetőséget.

Számos rovar képes viszkető csípéseket okozni. Vérszívó és a vért nem szívó, de csípésekhez nagyon hasonló tüneteket okozó rovarokkal ismerkedünk most meg. A rovarcsípésekre egyénenként változó reakcióval válaszol a szervezet. Befolyásoló tényező az embert érő csípések száma gyakorisága és a rovar faja. Rovarcsípést persze nem kizárólag az ágyban lehet elszenvedni. Minden olyan helyen ahol az ember viszonylag sok időt tölt, vérszívó rovarok telepedhetnek meg. A legtöbb vérszívó mindig az “élelemforrás” közelében keres magának rejtekhelyet, tehát akár egy kanapéban, vagy fotelben ülve is érhet minket rovarcsípés. A viszketés megjelenése nem jelenti azt, hogy a rovarcsípést abban a pillanatban történt meg. Gyakran több óra is eltelhet a csípést követően mire a tünetek megjelennek.

Ágyi poloska

Szúnyoghoz és a bolhához hasonlóan a poloskák is csíphetnek. Az ágyi poloska vérszívása 5-10 percig is eltarthat, a nyálában lévő véralvadásgátló és fájdalomcsillapító enzimek utóhatásai az embernél erős viszketéseket, bőrgyulladást okoz. Az ágyi poloska csípése apró gyakran előfordul , hogy a csípés kipirosodik, megduzzad. A csípés nem fájdalmas, többnyire nem észrevehető,  nem ébred fel rá. Az ágyi poloskák éjjel a legaktívabbak (éjszakai vérszívó),  minden fedetlen testrészt megcsíphetnek( leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat vagy a lábfejet), mely szabadon van, vagyis nem fedi takaró, ruha.

Mivel az ágyi poloska csípését nem mindig tudjuk egyértelműen diagnosztizálni, éppen ezért a következőkre érdemes figyelni. Csípés a bőrön több helyen is található, de jellemzően egy kisebb területen többször csíp. Az ágyi poloska irtása, vagy vegyszermentes irtása külön fejezetben olvasható bővebben.

Bolha

A bolhák optimális körülmények között egész évben, évszaktól függetlenül képesek szaporodni. Tehát egy lakás, vagy családi ház ideális körülményeket teremthet számukra. Ide tartoznak még a mozik, színházak, közforgalmú járművek stb. Az egyes bolhafajokat egymástól megkülönböztetni igen nehéz, apró termetük és nagy hasonlóságaik okán. A petéből kikelő szem nélküli, szőrös testű lárvák hernyóhoz hasonlító mozgással képesek a helyváltoztatásra.

A lárvák még nem vérrel, hanem szerves törmelékkel és kifejlett társaik ürülékével táplálkoznak. Fejlődési idejük 30-40 nap, ideális körülmények között. Három vedlés után bebábozódnak, majd a bábból az emberi tevékenység hatására ( lépések zaja, dobbanása ) ugrik elő a már kifejlett bolha. Szinte azonnal a kikelés után élelemforrás után kezd kutatni. Lakásban kutya, macska és emberbolha szaporodik el többnyire. A bolhairtás ember és háziállat közvetlen környezetére ki kell terjeszteni. Viszkető bolhacsípések enyhítésére javaslatot lentebb olvashat.

Szúnyogok

A kifejlett szúnyogok közül kizárólag a nőstények szívnak vért, peterakáshoz vérre van szükségük. Hím szúnyogok növényi nedveket szívnak, vérrel nem táplálkoznak. Megtermékenyítés után a nőstények 2-4 nap után kezdik a peterakást. A petékből kikelő lárvák fejődéséhez és éledben maradásához vízre van szükségük, alapvetően állóvízre. Táplálékukat a vízből szűrik ki egysejtű élőlények és szerves törmelékek formájában.A nőstény szúnyogok 3-4 napos koruk után agresszív vérszívásba kezdenek. Áldozatukat szag és hőmérséklet útján optikai és kémiai érzékszervei segítségével találja meg. A szúrásra legalkalmasabb hely kiválasztása céljából az ember, vagy állat bőrét gondosan végigtapogatja, majd eret találva azonnal szúr.

Pókok

Hazánkban szerencsére nem minden pók rendelkezik méreggel, amelyik mégis annak emberre nézve nincs különösebb hatása. A pókcsípés egyénenként változó tüneteket mutat, de a legtöbb esetben jellegzetes megjelenésű. Fontos tudni, hogy a pókcsípés alkalmi jellegű és véletlenszerűnek mondható, jellemzően egyszer fordul elő. Rendszeres és többszörös csípésnyom megjelenése esetén inkább valamilyen vérszívó rovarra kell gondolni, ha minden mást már kizártunk.

Magyarországra rendszeresen érkeznek nem őshonos rovarfajok, így a pókok tekintetében is megjelenhetnek más fajok. Persze nem minden esetben szaporodnak el, de az áruszállítással egy-egy példány akár a lakásunkban is megjelenhet. Nemrégiben például banánpókról ( Phoneutria nigriventer ) lehetett hallani hazánkban. Pókirtás tekintetében az ingatlanon kívül és belül történő rendezettség és rendszeres takarítás elegendő szokott lenni. Természetesen bizonyos körülmények miatt néha szakszerű pókirtásra van szükség, ebben az esetben keressen minket bizalommal.

Tetvek

Három emberen élősködő tetűfaj közül a ruhatetűnek van kiemelt egészségügyi kockázata. Napjainkban azonban már ritkán okoz ártalmat. A fejtetű és a lapostetű betegséget nem terjeszt. A ruhatetű és a fejtetű ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, még a lapostetű más fajt képvisel. Közös jellemzőjük, hogy embervérrel táplálkoznak. Leggyakrabban a fejtetűvel lehet találkozni, ez a tetűfaj az ember leggyakoribb tetve. Egy fej tetves alkalmanként egyszerre több embernek is képes átadni a tetvességet, főleg zárt közösségekben.

Első sorban hajas fejbőrön tartózkodik, de alkalmilag használati tárgyakon is megtalálható pl.: sapka, fésű. Betegségeket nem terjeszt, ártalma főként a csípések helyén kialakuló viszketésből ered. A folyamatos viszketés felsebzi a bőrt, minek következtében bőrizgalom és duzzanat jelentkezik. Az így létrejövő másodlagos fertőzés hatására gennyesedés, mélyre ható gyulladás keletkezik. A hosszabb ideig fennálló tetvesség lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. Ez kihat az iskolai, munkahelyi teljesítőképességre, valamint szégyenérzet kialakulásához vezet.

Hangyák

Hangyacsípés jellemzően a szabadban érheti az embert, főként a gyermekek vannak kitéve ennek. A lakásban történő rendszeres és sorozatos hangyacsípés jelentős elszaporodásra utalhat. A hangyacsípés helyén erős viszketés léphet fel. Vakarózni ebben az esetben nem ajánlatos mert könnyen előfordulhat, hogy hegesedés alakul ki. A csípések általában néhány nap alatt teljesen elmúlnak. Lakásban elszaporodott, vagy tömegesen bejáró hangyák esetén hangyairtás szükséges. Elszaporodásuk egészségügyi kockázattál és gazdasági károk kialakulásához vezet.

Harlekinkatica

Áttelelés céljából házak közvetlen közelében, vagy azok belsejében pl.: redőnytokban húzzák meg magukat, adott esetben tömegesen. Kellemetlen szagú, sárgás váladékával undort kelt, valamint foltokat hagy a váladék helyén. Váladékuk a bőrre kerülve allergizál, szúrásaik pedig csak tovább rontják a helyzetet. Ugyan nem vérszívó rovarról van szó, de azokhoz nagyon hasonló csípésnyomokat produkálnak. A viszketés nyomán kialakuló vakarózás, sebesedés agyi poloska csípéséhez hasonló tüneteket produkál az arra érzékenyeknél.

Rovarok által okozott csípések kezelése

Általánosságban elmondható, hogy a rovarok csípése rendkívül kellemetlen, fájdalmas és viszkető érzést kelt. Specifikus készítmények nem, de általános rovarcsípésre alkalmazható készítmény léteznek. A viszketések enyhítésére antihisztamint tartalmazó krémek, esetleg hűsítő lóbalzsam alkalmasak, vagy alkohol tartalmú fertőtlenítő oldatok. Vakarni a sebeket kifejezetten tilos, koncentráljon inkább a viszketés csillapítására. Intenzívebb tünetek megjelenésekor forduljon orvoshoz.

A tünetek és a csípések megjelenési formái egyénenként változnak. Éppen ezért egyéb körülményeket is figyelembe kell venni. Mikor, hol és milyen körülmények között keletkeztek. Időben akár több óra is eltelhet a csípéstől a tünetek megjelenéséig. Jellemző továbbá az ágyi poloskára, hogy adott területen több szúrást is ejt mire a megfelelő helyet megtalálja a vérszíváshoz. Éjszakai rovar lévén a csípések általában reggelre jelentkeznek.

A legnagyobb gondot hazánkban a darázs és lódarázs csípése tudja okozni. A darázscsípés minden esetben fájdalmas, néha ezen túlmenően allergiás reakciókat is kiválthat. Arra érzékenyek életveszélyes állapotba kerülhetnek. Túlérzékenység akár halált is okozhat. A darázscsípésre alapvetően nem érzékeny személyeknél is felléphet allergiás reakció az évek múlásával, vagy több darázs egyidejű csípése miatt. Darázscsípéskor 20-40 percen keresztül általában csak helyi fájdalom és duzzanat alakul ki. Vérbőség és fájdalom a csípés környékére is kiterjed. Ezt követően a fájdalom megszűnik, viszont a viszketés még napokig megmaradhat. A darázscsípés helyén sejt és szövetelhalás figyelhető meg. Ennek oka a méreganyagban lévő enzimeknek köszönhető. A darazsak méreganyaga lúgos kémhatású. Darázscsípés enyhítésére éppen  ezért valamilyen savas kémhatású folyadékot ajánlott használni.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat bizalommal: +36 30 230 8595